Disclaimer: Acest articol este un pamflet iar tema aleasă: – ghid pentru munțomani neexperimentați – trebuie tratată ca atare, adică cu umor – nu garantez că-ți iasă 🙂
Pe munte, ca și la femei, te confrunți cu multe probleme, unele ivite din mersul lucrurilor, altele după Legile lui Murphy sau, preferatele mele, din așteptările pe care ți le faci.
Dar să lăsăm vorba la o parte, că ce-i prea mult strică – vorba lungă, sărăcia omului. Iată cum sună acest ghid pentru munțomani neexperimentați.
1. Nu sta prea mult pe gânduri, scapi ocazia.
Aici mă refer la modul tău de-ați pregăti tura, cu fiecare pas în detaliu. Ca munțoman celibatar, precis ai organizat ture și pentru alții, că doar nu vrei să fii singur și acasă, și – mai ales – pe munte (unde nu e recomandat, fiind una din legile nescrise ale muntelui).
Concret, ai stat de multe ori să se adune oameni potriviți, destul de experimentați, cu care să te simți și comod (să fie cât mai familiari) și DOAR cu ăștia să mergi în ture.
Greșit! Păi cum să cunoști pe cineva nou dacă mergi mereu cu aceeași oameni. Nu mă-nțelege greșit, e foarte bine să mergi pe munte cu oameni în care ai încredere, dar nu-ți limita oportunitatea de-a ajunge pe munte (într-un loc nou) sau să cunoști pe cineva ca tine, doar pentru că e mai comod. Fii deschis la turele propuse și de alții, dar studiază și tu traseul. Ca la femei, cineva ți-a zis de X că poate fi o persoană care să-ți placă mult, iar tu te limitezi la cercul tău de Maybes doar pentru că v-ați înteles cât de cât bine, dar în sinea ta știi că nu merge. Descoperă munți noi, însă întotdeauna mergi cu cineva experimentat. Gen un wing-man.
2. Trebuie să fii pregătit pentru asta, să-ți faci puțin temele.
Aici mă refer la cât de bine ești echipat. Nu, nu te gândi la prostii (ca mine 🙂 ), ci cât de bine cunoști traseul, ce posibile probleme ai putea întâmpina și mai ales, la echipamentul de munte cu care faci drumeția. Gen bocanci care te bat, te rod, sunt prea grei, tricou prea închis la culoare vara, nu ai un windstopper pe tine primăvara-toamna. Nu ți-ai luat o șapcă sau un buf care să te ferească de soare și o cremă. N-ai o geacă călduroasă și impermeabilă pe tine iarna. Chestii de genu. 🙂
La femei, s-ar traduce așa: aveți hobby-uri comune, dar tu ești introvertit și nu scoți un cuvânt, te duci la același gen de ieșiri cu prietenii și ai vrea să o chemi și pe ea să vadă cât e de fain, sari peste primul zâmbet și prima strângere de mână și o duci acolo ca pe un trofeu, ba o mai pui și în situații incomode. Fii “echipat”, vezi ce-i place, încearcă să afli cât mai multe despre ea, fă-i o surpriză invitând-o la un spectacol pe care știi că l-ar agrea, și repeta acțiunea sistematic, chiar dacă dai de refuzuri. (Nu poate ieși perfect, din prima, totdeauna, nici pe munte, nici la femei) Dar dacă nu e să fie, vei știi. Chiar și pe munte, uneori, muntele ne refuză. Musai să fii clar în intenții.
3. Nu te “arunca” și nu avea prea multe așteptări.
Se întâmplă să te ia valul și să vrei să mergi direct în Piatra Craiului, iarna, fără colțari, deși e avertizare de porțiuni expuse cu gheață. De ce faci asta? Te-ai lăsat pradă emoțiilor și îți dorești prea mult. Te aștepți să prinzi soare și un senin de o claritate imaculată. Fii realist, mai ales pe munte, se pot schimba lucrurile într-o fracțiune de secundă. Ia-ți niște măsuri de precauție. Nu te duci doar cât ești sigur de tine, de condițiile meteo și de pregătirea ta.
Citește și: Pe munte nu trebuie să ai așteptări. Ca și cu femeile.
La fel și la femei: O vezi, te-a atras ceva instant, intens, nu știi ce, dar poate e doar în capul tău. Și o să dai de “peretele de gheață” și o să doară. Gen ești prea needy, îi arăți din prima că ești topit după ea și ea te refuză, pentru că are nevoie de un aventurier puternic lângă ea, care să fie bărbat și să știe jocul, să culeagă indiciile, să cucerească smart, să dea încredere și să crească la fiecare pas al relației. Cucerește muntele tacticos, dar cu inima, nu pentru un orgoliu personal.
4. Nu brava pe munte. Respectă-ți principiile întotdeauna.
Ai deja 3-4 ani de mers pe munte, ai o oarecare experiență, prietenii îți cer sfaturi și ești văzut cu încredere. Ai ajuns poate, chiar să organizezi ture și să fii considerat un lider. Aici e capcana. Tu știi exact cât ești de pregătit. Nu te da altcineva, chiar dacă lumea așteaptă asta de la tine sau te văd ca atare. Mergi pe drumul tău. Știi că ai de mers până la Mălăiești, ai un grup cu pregătire medie, și vine unul ambițios și zice să urcați pe Hornul Mare până la Vf. Omu, că doar sunteți acolo, și sunt decât 2 ore.
Se poate să te perieze și să te umfli în pene, și să uiți că nu ai luat cu tine oameni pregătiți pentru așa ceva și în plus sunt obosiți după 5 ore de traseu. Comunică cu ei și evaluează bine situația, nu te duce doar pentru că tu te simți pregătit. Sunteți o echipă. Acționează cu un lider care vrea să-și ducă oamenii cu bine acasă.
În relație, că deja e o relație serioasă după 3-4 ani, ai prins încredere maximă în tine și chiar ți se cer sfaturi de către prietenii tăi celibatari. Rămâi modest, nu tot ce a funcționat la tine, merge și la alții. Și mai ales nu brava, le faci o defavoare și îți furi singur căciula. Știi foarte bine că fără ea, care a avut încredere în tine, și îți tolerează unele mici scăpări, tu ai fi ca ei. Trateaz-o cu respect și nu vorbi detalii intime din viața voastră, doar ca să dai un exemplu.
Nu o lua brusc spre “horn” dacă ea nu vrea. Comunicarea e cheia, iar modul cum o tratezi te va duce sau nu pe Vârful Everest al ei, unde vă veți bucura de o comuniune maximă între voi, ca și omul cu muntele într-o zi însorită cu văzduhul cel mai clar.
P.S: Poate am dat-o un pic în Radu F. Constantinescu, dar mi-a plăcut tare mult să fac această alăturare munte-femeie în scenariile astea. Poate e un semn că trebuie să nu mai am atâtea pretenții de la o femeie, cum nu am nici de la munte. Cine știe.